miércoles, 14 de marzo de 2012

Antropologia d'un rus

(escrit durant les llarguisimes hores al transiberia)

Al tren diguem que hem intimat bastant mes amb els russos que pel carrer i en els hostels. Com k tot el tren sta enterat de que som guiris, de tant en tant ens visiten uns quants russos curiosos de veurens tant lluny de la nostre terra (entiendese Badalona). S`extranyen k no haguem fet la mili, ens intenten ensenyar rus, s`interesen pel preu a Espanya de tot tipus de coses i finalment ens inviten a tes, cervesa o embotits. Natrus, stem agotant les existencies de fuet en compensacio.

Els curiosos que ens visiten actuen com a pont amb la resta de passatgers molt mes reacis a parlar amb extrangers (k no a parlar amb russos) ja sigui pk no tenen ni idea d`angles o pk simplement els hi suem. Poc a poc, els russos mes reticents comencen a entrar en el joc i a acceptar trossos de xoriso o fuet i a explicarte d`on son, on van etc. Al final acabes fent uns quans glops, alguna foto i intercanvi de mails. En resum, la majoria de russos tenen un tracte fred i distant en un primer moment pero es van obrint conforme et pillen algo de confiansa.

Un exemple d`aixo ultim es l`Andrei, un subtinent de la nostre edat destinat a Chita (prop d`Irkutsk) que ha comparit llitera al tren amb natrus durant 2 dies i 3 nits. L`Andrei te aparensa de garrulo, porta cadenika amb una creu, anell de segell, tatuatge a la palma de la ma i rapat militar. Vaja, que mel trobo a Rodalies i no es amb qui em posaria a parlar precisament. I en efecte, al principi poc vem parlar amb ell pero ja se sap que el roce hace el carinyo i al tenir un nivell d`angles similar (similarment patetic) hem acabat xerrant gairebe de tot, de pelis a noies, i hem compartint mes d`una xibeca russa. En fi, a base de converses en un angles penos, o amb dibuixos o signes he extret algunes conclusions about the ruskis:

Lo militar triumfa. Confirmadissim, gairebe tots amb els que hem xerrat tenen un vincle directe amb l`exercit o la policia, d`excombatens a Afganistan a cadets policials. I no es d`extrenyar ja que la mili es obligatoria per 1 o 2 anys hi ha molta feina de poli considerant que les stacions, els centres comercials i molts restaurants tenen arcs metalics anti armes amb el corresponent personal armat vigilant-los. Tambe hi han moltes patrulles de trafic dedicades a fer inspeccions aleatories als conductors civils sense parar de donar voltes a la porra (de fet, cal anar amb compte quan passes aprop d`un poli si no et vols emportar una ostia de porra).

Diversitat politica. Hem trobat opinions per a tots els ustos, des del que pensa que Putin es un corrupte i creuen que la la UE es la panacea i l`exemple a seguir a penya bastant nacionalista del pal l`OTAN es part d`una conspiracio mundial contra Russia, passant per gent directament apolitica. Sembla que la majoria han passat pagina respecte l`experiencia sovietica.

Tradicionals. Diguem que la gent jove en quant a relacions tenen un concepte similar a la generacio de la majoria dels nostres pares: parella stable dsd ben jovenet, pis i crios. S`extranyen que hi hagi gent que vulgui star soltera. Cuidao, la penya amb qui hem parlat sobre aixo es de la Russia profunda, suposo que moscovites i peterburguesos tenen un concepte mes liberal (o no).

Afers Exteriors. Sembla que els russos pel seu pais viatgen sovint, mes per temes laborals que per oci (molta gent desplasant-se del seu poble a la fabrica, universitat o cuartel) pero viatjar Russia enfora, poc.

Alcohol. Casi tots amb els que ens hem topat beuen, sobretot birra, pero tampoc beuen molt a saco. Sorprenentment no hem vist ningu amb vodka pel tren (si amb brandy o conyac). A les gelides tardes russes (-10 C) s`observa gent fotense birres fredes tranquilament pel carrer i penses quins cullons xd. Pero borratxos pocs, a Irlanda hi vaig passar menys dies i en vaig veure molts mes.

Cultura musical. Son uns pachangueros cutres: stiguis en un super, al tren o al carrer sempre sta sonant pop rus cutre o pop internacional similar. Tambe tenen especial afinitat per la musica retro italiana estil Franco Battiatto.

 
 Aqui els machos russos refrescant-se d`aquests calorosos -20 C

1 comentario:

  1. Molt rebé JM! Ja vei que als russos els hi va lo quinqui una mica. Ves anotant mentalment els grups cutrillos per importar-los aquí, que ja saps que aquest rollo ens encanta :) Abriga't fort i continua explicant-nos el viatge.

    ResponderEliminar