lunes, 26 de marzo de 2012

Bicis, gapos i fritanga

(ara torno a ser komu, seguim sense face ni fotos i publicant els post a cegues)

Xian, 8 del vespre. Al bar del hostel 3 pantalles. A la primera un reportatge xino sobre les meravelles de Corea del Nord. A la segona l'HBO amb una peli d'Al Pacino sobre l'eutenasia. A la tercera un resum dels partits dl Barsa a la champions x un canal xino. Not bad. I davant el Marcel amb posat serios advertintme k kuan anem al Mont Emei k no porti menjar a la motxilla k els micos m la voldran robar. Challenger accepted.

Almenys k hi hagi monos voldra dir k el clima sera calid. No ha sigut fins avui k ens ha arribat la primavera amb una temperatura acceptable abandonant x fi l'anorak. Joder, stic fart del fred a tot arreu i tot i k akesta primera setmana a Xina no ens ha fet ni d lluny el fred de Rusia i Mongolia, tb feia rasca. Entre ahir i avui la temperatura sta pujant a bon ritme conforme ens dirigim al sud de Xina.

Que dir dels zinos i Xina de moment? Dels xinos dir que a diferencia dels russos els hi encanta fer vida al carrer on es dediquen a atropellarte amb la bici, a cuinar i vendre fritanga, a jugar a cartes i sobretot a escupir. Tot aixo ho fan de forma escandalosa: amb la bici o moto piten encara k davant d'ells no hi hagi ningu, tiren les cartes com si tiressin plats i l'escupinada la sents d'una hora lluny i d la persona mes insospotada: una venerable anciana o un potencial pivonazo. Total k els xinesos son un festival de sorolls acompanyats x una olor a fritanga a vegades askerosa consekuencia dels menjars llefiscosos k cuinen com potes de gall o granotes.

A Beijing no tant pero a la poca Xina profunda k hem visitat, als caucasics (sobretot els k som d'ulls i cabells clars) ens miren com si fossim aliens. Els iaios es paren x investigarnos mes detingudament i fa limpressio k davant seu tenen un velociraptor amb minifalda. Els nens es queden flipats i obren els ulls com taronjes (b, tot lo k els hi permeten els seus ulls) a la vegada k et senyalen descaradament. La gent jove i adulta varien entre saludarte amb un hello!, mirarte disimuladament, ferte una foto d'estrangis o directament demanartela. Es... extrany, el k sta clar es k kuan vas pel carrer no passes desaparcebut.

Sobre la Xina k hem vist (Beijing basicament) dir k m'ha sorpres bastant lo avansats k stan. El transport public es excelent i barat, el reciclatge sta forsa implantat i els carrils bici (on tb i circulen les motos) stan d puta mare. Venint de Russia i Mongolia el canvi es encara mes xocant: Beijing li dona 1000 voltes a Moscou o St Petersburg en infrastructura publica i en moltes coses sta a laltura o supera Barna. Es massa d'hora x valorar tant positivament les ciutats xineses i es cert k Datong i Pingyao staven mes destartalades pero Xian tb lestic trobant a l'altura de Beijing i es una ciutat provincial...

Sobre les coses k hem visitat:
Beijing resulta interesant pero sta bastant petat de turistes i aixo k no es temporada alta. La Ciutat Prohibida i el Palau d'Estiu stan prou b, tb ma agradat la frikada de saludar la momia de Mao envoltat d'emocionats camperols i la part de la gran muralla k hem visitat es la canya sobretot pk no hi hem trobat turistes.

Datong, a mig cami entre Mongolia i Beijing, es una perdua de temps. Hi han unes coves budistes i un monestir excavat en una roca pero els monedtirs de Meteora a Grecia o Montserrat mateix stan millor.

Pingyao, una ciutat medieval a mig cami entre Beijing i Xian si k te interes pero la sobreexplotacio turistica l'arruina convertintla en una specie de Lloret on tot el centre historic son hoyels o botigues de souvenirs. Una llastima, suposo que fa uns anus valia mes la pena.

Res mes de moment, dema passarem revista a les tropes de terracota de Xian, a veure k tal...

 Els mongols pixen a qualsevol lloc. Els xinos construeixen muralles i s`hi pixen en elles. Es la diferencia entre el salvatgisme i la civilitzacio.


4 comentarios:

  1. El paradís de la fritanga...a tu ja et va bé JM, rei de la morcilla a les 5 de la matinada!
    Bona crònica, a gaudir!!

    Óscar, el virrei.

    ResponderEliminar
  2. xaval, i me fotut una cargolada al sur de xina memorable!

    ResponderEliminar
  3. jajajaja "és la diferència entre el salvatgisme i la civilització". Amén!!

    ResponderEliminar
  4. hola joan marc

    soc el tiet amadeo,lo de les tapetes xines fregides,passada,
    ull amb els mongols,que pixen per tot arreu,mantingueu les distancies que no us reguin,
    nois hi ha molt per llegir,bon viatge

    una abraçada

    ResponderEliminar