domingo, 8 de abril de 2012

Oda a la colonitzacio francesa

Es sabut que el menjar xines m`agrada i que per Ali Bei poden confirmar k soc un gran fan del plat 36. Pero joder, despres de 3 setmanes menjant noodles, arros, verduretes picants i panotxes acabes fins els cullons. La varietat d`aliments dels supers xinos telita: una stanteria de noodles, una stantaria de tes, una de galetetes|fruits secs i una de "embotits". Dius bueno, amb la de tes i galetetes et pots fer un bon berenar.... si? tens tots els tes que vulguis pero oblidat de posari sucre pk ni saben k es, el te sol aixi k et fots les galetetes (galetetes amb sabor pepinillo) amb aigua calenta practicament. Be... provem amb la d`embotits a veure que tenim? ahhh que interesant!! potetes de gall embassades al buit!! frankfurts x menjar crus i caps d`ocellets en su salsa! I like it.

Vist el panorama als supers, millor es menjar en les paradetes ambulants, clar que molts cops tampoc saps k et fotis a jutjar per la imaginativa gamma d`animals penjats que hom podia veure als mercats... Si te la sua d`on procedeix la xixa tens davant una amplia i barata oferta a Xina:

Noodles, tofu i arrossos amb totes les varietats de salses (picants) que vulguis.
Creps amb galeta cruixent a dins.
Pinxitos de carns mes que dubtoses.
Cuina Hui (els Hui son els xinos musulmans i fan menjar centre-asiatic, el k aki fan els pakis: kebabs)
Panotxes, castanyes i moniatos.
Fruita tropical (sobretot pinya, platans i mandarines)

La predominancia d`unes o altres paradetes varia en funcio de la regio on stas, per exemple a Xian com hi ha una amplia comunitat Hui, es mes normal trobar aquesta cuina i al sur de Xina, abunden les paradetes de fruita tropical. El principal problema de les paradetes es que hi ha motla cosa que fresca fresca no pinta, i star exposada tot el dia al fum (i a les escopinades) de les ciutats no ajuda.


En tot cas la cuina xinesa provada a Xina tampoc m`ha tret la son i m`ha cremat una mica. Millor aixo si que el monoton i penos menjar rus (rus i de gran part d`Europa)  pero per exemple, la carn a Mongolia dona mil voltes a tots els plats carnics xinos. No ho se, coses mes espectaculars que al nostre Ali Bei tampoc he tastat. Mes rares segur, mes bones no ho tinc tant clar, b pel nostre xino almenys...

El que si tinc clar es que he tingut una renaixensa gastronomica a Vietnam. Anar a un super i poder comprar pate, tonyina, llet, fins i tot una miserable baguette. Ahir em vaig emocionar al fotrem un got de llet amb sucre i galetes maria. El Marcel menja pizzes i hamburgueses a la vegada. Cremes de carbasso, ous ferrats, croissants, pa d`all!! Em sap molt de greu admetreu pero els francesos ven fer un bon treball aqui, gastronomicament parlant. I les aportacions que els gavatxos van fer en menjar es mesclen amb la cultura gastronomica autoctona (similar a la del sur de Xina: arrossos, peix, carn de porc...) creant curiosos i interessants apats a un ridicul preu (els menus en zona turistica costen 3-4 euros). Y que asi sea.

Tapetes xines fregides al moment. Not bad.


No hay comentarios:

Publicar un comentario