lunes, 30 de abril de 2012

Khmeristan

Avui dia Cambodja es un petit regne amb carreteres sense asfaltar, frequents talls de llum i purria occidental pseudohippy deambulant pels carrers en busca de alcohol barat. Pero hi va haver un temps on els khmers (cambodjans) partien la pana al sudest asiatic. Parlo del Imperi Khmer (802-1431), Estat que abarcava del delta del Mekong a Birmania dominant poles com els vietnamites i els thai. Com tot Imperi amb cert cache, el khmer ens ha deixat per la posteritat un bon nombre de restes arqueologiques (especialment de la capital imperial, Angkor) que els cambodjans actuals les han fet simbols nacionals i les han explotat tot el que han pogut. El resultat de aixo es que la Cambodja actual viu del seu passat tant en sentit economic (pel turisme) com en sentit espiritual. A Cambodja no trobaras un Mao o un Ho Chi Minh presidint el salo familiar, hi trobaras el temple de Angkor Wat recordant aquest glorios passat. I la veritates que recorrent amb bici la antiga ciutat de Angkor i els temples adjacents et dones compte que allo era quelcom mes que un assentament iberic i que la invasio de la jungla no ha fet mes que embellir les restes. Bueno, queda clar que Angkor ma encantat no?

No he estat a la India pero Cambodja mi recorda. Al Vietnam la influencia xinesa es notava amb forsa i molts menjars i costums co seure de cuclilles eren identics. De Vietnam a Cambodja la cosa canvia bastant. Els cambodjans son molt molt morenos, alguns casi negres i no sembla que tinguin manies al respecte com si passa al Vietnam. Els seus ulls no son gaire rasgats, no tiren gapos i sasseuen amb el cul a terra. El trafic tambe es diferent, no es veuen tantes motos pero si mes cotxes, apareixen els tuk tuks i matreviria a dir que condueixen millor. El alfabet cambodja es un simil del sanscrit. Gent morena, tuk tuks, sanscrit... si, Cambodja te sabor indi.

En quant al paissatge sembla que tota Cambodja es una plana estil sabana mentre que al nordoest (per Angkor) mes tirant a jungla. La aigua no falta, i com tambe passa al Vietnam, els rius mes tontos deixarien en ridicul el Ebre. Si pel sud de Vietnam fa xafogor, a Cambodja ja es un festival de suor sigui la hora que sigui: a les 7 del mati el Sol pica com si fossin les 14 i per les nits el termometre no baixa dels 30. Per combatir aquest infern ens hem abocat definitivament al xute de batuts de fruites, variats i baratos.

 Khmer Rouge Style

No hay comentarios:

Publicar un comentario